Kirjoitukset

Usko itseesi!

Kesälomalla tulee kierreltyä erilaisissa tapahtumissa ja kuljettua ympäriinsä. Olin tyttäreni kanssa eräässä tapahtumassa, kun sattumalta törmäsimme entiseen asiakkaaseeni vuosien takaa. Mainittakoon selvennykseksi, että työskentelen päihdekuntoutuksen parissa. Esittelin tyttäreni tälle henkilölle, joka esitteli itsensä toteamalla: ”äitisi kuule pelasti minut joskus kaameasta tilanteesta”. Aika paljon sanottu ajattelin itsekseni, mutta samalla mielessäni mietin, että eihän se nyt mitenkään minun ansiotani ollut. Ei tietenkään voinut olla.

Aika tyypillistä ajattelua itselleni ja monille muille tällainen omien saavutusten ja tekemisten vähättely. Onko tämä itsensä vähättelyn kulttuuri jopa tyypillistä meille suomalaisille? Kyllä se on. Toisaalta sitä positiivista palautetta toivotaan, mutta olemmeko kykenemättömiä ottamaan sitä vastaan? Kehut kaikuvat niin helposti kuuroille korville. Haitallinen itseään vähättelevä ajattelu on nimetty huijarisyndroomaksi. Siinä ihminen ei usko, että on osaava ja pätevä, vaikka muut sanoisivat mitä.

Onneksi ikä ja elämänkokemus auttavat tähänkin asiaan. Huijarisyndroomasta voi päästä täysin eroon tai ainakin sen kanssa voi oppia elämään. Tärkeintä on oppia ymmärtämään, että kyseessä on ajatustapa, eikä aukoton totuus. Minä voin oikeasti olla hyvä, tehdä työni hyvin, osata erinäisiä asioita ja olla vieläpä ihmisenä ok. Tämä kaikki voi olla totta, vaikka oma pää sanoisi muuta. Kuuntele niitä muita ihmisiä. Työssäni opetan asiakkaille, että muut näkevät sinusta 60%, sinä itse 40%.

Vaikka elämänkokemuksen myötä olen oppinut uskomaan itseeni entistä enemmän, kamppailen edelleen ajoittain tämän ajatusvääristymän kanssa. Nykyään kuitenkin suurimmat väännöt oman pääni kanssa liittyvät onneksi vain isompiin asioihin. Muutama vuosi sitten minut kutsuttiin nykyiseen työtehtävääni, päihdekuntoutuslaitoksen johtajaksi. Ensimmäinen ajatus oli, että ei hitossa. Ei minusta ole siihen. Kaikki työntekijät vähintäänkin irtisanoutuvat, jos minusta tulee johtaja. Kuinka kävi? Kukaan ei irtisanoutunut, hommat ovat sujuneet ja laitos on edelleen pystyssä ja tukevasti tällä hetkellä onkin.

Viime keväänä se tapahtui taas, kun minua pyydettiin kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi. Taas ensimmänen ajatus oli, että eihän minusta siihen ole. Olen ollut niin vähän aikaa politiikassa mukana, että olisiko siihen kuitenkin joku kokeneempi henkilö parempi? No nyt on vuosi takana, ja hyvin on tämäkin homma hoitunut. Oma päänsisäinen vääntö oli kuitenkin käytävä tämänkin asian kanssa.

Tänä kesänä olen jälleen ollut isojen päätösten äärellä ja olen joutunut taas painimaan itseäni vähättelevien ajatusten kanssa. Mutta nyt hyvinkin tietoisena siitä, että taas se on vain oma pää, joka laittaa hanttiin. Tervettä itsekriittisyyttä, sanoisin. Muut ovat tälläkin kertaa kannustaneet. Kankaanpään Työväenyhdistys pyysi minua asettumaan ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleissa. Annoin myöntävän vastauksen. Uskoin itseeni, koska muutkin niin tekevät. Usko sinäkin itseesi!

Julkaistu: 28.09.2018

Leave a Comment