Kirjoitukset

Toiveissa parempi uusi vuosi

Näin joulun aikaan ja uuden vuoden lähestyessä on tapana kerrata kuluneen vuoden tapahtumia, osoittaa kiitollisuutta ja välittämistä lahjoin ja hyvää tekemällä, sekä toivottaa menestystä ja onnea tulevaan vuoteen.

Kukapa olisi vuosi sitten uskonut, millainen tämä vuosi tulisi olemaan. Että kuljemme tänään kasvomaskit päässä ruokaostoksilla. Että kuusijuhlat jäävät juhlimatta ja tiernapojat esittämättä. Enkelinsiivet odottavat koulun varastossa parempia aikoja.

Tänä jouluna isot sukujuhlat eivät toteudu ja joulupukki saattaa pistäytyä vain ulkosalla lahjoineen. Voimme luvan kanssa ottaa rennommin ja hössöttää vähemmän. On hyvä muistaa, että monet viettävät ilman koronaakin joulunsa yksin. Ilman lahjoja ja yltäkylläisiä joulupöytiä. En ainakaan itse koe joutuvani kovinkaan suurta uhrausta tekemään tinkimällä omasta joulunvietostani.

Vuosi on ollut monella tavalla erikoinen myös meillä eduskunnassa. Vaikka enhän minä kovin kauan ehtinyt sitä normaalia eduskunnan arkea edes kokea, kun poikkeusolot astuivat voimaan maaliskuussa. Kuten monille muillekin, on työ muuttunut tietokoneen ääressä istumiseksi. Ruudulla on ”puhuvia palloja” ja joskus jonkun kuvakin saattaa näytöllä vilahtaa. En liene ainoa, joka kaipaa jo fyysisiä kohtaamisia ihmisten kanssa, vaikka toisaalta etäkokoukset ovat monissa tilanteissa varsin näppärä vaihtoehto. Uskonkin lisääntyneen etätyön kuuluvan ”uuteen normaaliin”.

Uusi tilanne on haastanut meitä monin tavoin. Jos itse olen toisinaan kyllästynyt etäkokouksiin, niin koen silti olevani etuoikeutettu. Ei nimittäin tehdä koronatestejä etänä, ei siivota etänä, eikä pyöritetä kauppoja etänä. Vain muutama etätyöhön taipumaton työtehtävä mainitakseni. Kaikkiaan tämä vuosi on kohdellut meitä hyvin eri tavoin. Jollekin koronavaikutukset ovat olleet lähes huomaamattomia, kun samaan aikaan toiselle vaikkapa taloudellinen tai henkinen isku on ollut kohtuuton.

Jos koskaan niin erityisesti tänään toivon, että tuleva vuosi olisi parempi. Enkä pelkästään toivo, vaan myös uskon, että näin tulee olemaan. Siihen me kaikki voimme omin teoin vaikuttaa.

Hyvää ja rauhallista joulua!

 

Kirjoitus on julkaistu Satakunnan Viikko -lehdessä 23.12.2020

Julkaistu: 23.12.2020