Kirjoitukset

Kuva: Gerd Altmann Pixabay

Tiedon puute uhkaa demokratiaa

Haluatko sinä, että tästäkin lehdestä lukemaasi voit myös luottaa? Tai että sinua koskevat päätökset niin kunnallisella kuin valtakunnan tasolla perustuvat faktoihin eivätkä poliittisiin intresseihin? Näyttää nimittäin siltä, että maailmalla on saatu politisoitua jopa säätiedotukset. Presidentti Trump ja meteorologit olivat nimittäin hiljattain vahvasti eri mieltä siitä, mihin asti mannerta hurrikaani Dorian ulottuisi. Vastakkain olikin meteorologien tieto ja Trumpin tieto. Kumpaa sinä uskoisit?

Näitä esimerkkejä löytyy maailmalta paljon. Monissa maissa on tavallista, että politiikka ohjaa mediaa. Toimittajat joutuvat elämään pelossa ja valtamedioita lakkautetaan. Ihmisille tarjotaan vain tietoa, joka tukee maan hallintoa. Ja mistä muualta ihminen saa tietoa kuin median kautta? Mitä useammin valhetta toistetaan, sitä todennäköisemmin se ihmisen mielessä myös muuttuu todeksi. Pelottavaa on, että nykyisessä some- ja nettimaailmassa yhä enemmän jalansijaa saa niin sanottu vaihtoehtomedia, josta on tullut populisteille väylä toimia. Puhutaan paljon sananvapauden lisäämisestä. On syytä kuitenkin muistaa, ettei sananvapauden lisääminen ole yhtä kuin tiedon lisääntyminen.

Vaikka Suomessa ja Pohjoismaissa tilanne on vielä hyvä, on meilläkin havaittavissa samankaltaista kehitystä. Pohjoismaissa lehdistön vapaus on huippuluokkaa ja meillä medianlukutaito on tutkitusti parasta maailmassa. Pohjoismaissa onkin panostettu koulutukseen ja tieteeseen. Meillä halutaan, että yhteiskunnassa tehtävät ratkaisut pohjautuvat tietoon ja faktoihin. Näin on syytä olla jatkossakin. Olimme hetken jo menossa väärään suuntaan koulutuksesta ja tutkimuksesta säästäessämme. Onneksi virhe huomattiin, ja nyt hallitus on tekemässä koulutuksen ja tieteen kunnianpalautusta. Uskon, että koulutukseen ja tieteeseen panostamalla voimme pysyä irti ohjailtavuudesta.

Uutena kansanedustajana kohtaa lukemattoman määrän asioita, joista ei ole ennen tiennyt juuri mitään. Onneksi nykyisessä työssä voi luottaa siihen, että valiokunnissa saa riittävästi tietoa käsiteltävistä asioista. Riippumattomien asiantuntijoiden kuulemiset ovat tärkeä osa työtä. Päätösten tulee perustua faktoihin. Yhtä tärkeää on ihmisiltä kokemuksellisen tiedon saaminen. Sitä ei saa kuin tapaamalla ja kuuntelemalla ihmisiä. Myös maakuntien viestintuojat ovat tärkeitä. Ilman asiantuntijoita kansanedustajan työ olisi mahdotonta, eikä ilman totuudenmukaisesti informoituja ihmisiä demokratiakaan toimi.

Julkaistu Satakunnan Kansassa 16.9.2019

Julkaistu: 16.09.2019