Kirjoitukset

Syksy on tarjoillut mielenkiintoisia puheenaiheita

Postin johtajan palkka, nuorten ilmastolakko, Veikkauksen kohu ja kannabiksen käytön laillistaminen. Asioita, jotka nousevat vääjäämättä mieleeni, kun pohdin kuluvaa syksyä. Kaikkiin näihin teemoihin liittyy paljon tunteita, ja siksi ne ovat aiheina kiinnostaneet, puhututtaneet ja suututtaneetkin. 

No mutta hei. Postin johtajan palkkaa ei voi perustella millään. Ei kerta kaikkiaan millään. Suuttumus on ollut aiheellista. Nuorten ilmastolakko puolestaan herätti odotetusti sekä ihastusta että vihastusta. Kuten niin monessa asiassa nykyään, muuttuu keskustelu yllättävän helposti kahden ääripään väittelyksi. Tämäkään asia ei tehnyt poikkeusta. Minä kuitenkin ihastuin. Kun kuuntelin paikan päällä lapsia, jotka puhuivat tuhatpäiselle joukolle eduskuntatalon portailla, en voinut kuin ihastua. Mikä rohkeus! Ja toisaalta tuo itse jo unohtamani nuoruuden ehdottomuus. 

Viime viikkoina keskustelu on pyörinyt rahapeliongelmien ja kannabiksen ympärillä. Miksikö? Siksi, että tälle keskustelulle on todellinen tarve. Samalla olen huomannut, kuinka vaikeaa ja jakavaa keskustelu on ollut. Kuuluvatko pelikoneet vaikkapa kauppoihin? Saamme kysymykseen todennäköisesti erilaisen vastauksen, jos kysymme tätä kauppiaalta tai pelikoneiden vuoksi ongelmiin joutuneelta. Tai entä jos kysymme asiaa järjestöltä, jonka rahoituksesta merkittävä osa tulee Veikkauksen kautta? Yhtä totuutta ei ole. Toivon kuitenkin sydämestäni, että keskustelu johtaa siihen, että peliongelmiin aletaan vihdoinkin suhtautua entistä vakavammin. 

Entäpä kannabis ja sen käytön laillistaminen? Monet ovat jo ottaneet kantaa, ”ei missään nimessä!” Kuulostaahan se äkkiseltään monen mielestä hurjalta ehdotukselta. ”Huumeitako ollaan Suomessa laillistamassa?” Toinen puoli taas olisi valmis vapauttamaan kaikkien huumeiden käytön. Jälleen löytyy näkemyksiä laidasta laitaan. Tätäkin keskustelua tarvitsemme ja kansalaisaloite on osoittanut voimansa tuoda asioita päättäjien pöydälle. Viimeisimpien tilastojen mukaan Suomessa huumeiden käyttö on lisääntynyt. Yhtä aikaa kuitenkin hoitopalvelujen määrä on vähentynyt. Tämä yhtälö on kestämätön ja näkyy kaupunkien keskustoissa avoimena, lisääntyneenä päihteiden käyttönä. Ja mitä ratkaisuksi mietitään? Lisää vartijoita ja poliiseja. Ratkaistaanko sillä todelliset ongelmat? Eduskunnassa perustettiin viime viikolla päihdepolitiikkaan keskittyvä Marraskuun ryhmä. On ilo olla ryhmässä mukana. Olisiko aika laajentaa keskustelu kannabiksen ympäriltä laajemmin koko päihdepolitiikkaamme?

Julkaistu: 11.11.2019