Kirjoitukset

Seutukaupunkien vetovoimaa

Kankaanpää on yksi 55:stä suomalaisesta seutukaupungista, joissa asuu yhteensä noin miljoona ihmistä. Seutukaupungit toteuttavat yhteisvoimin tammikuun aikana asukkailleen ”pehmeän vetovoimatutkimuksen”, jonka avulla selvitetään seutukaupunkeihin liittyviä mielikuvia. Kovan tilastollisen tiedon rinnalle halutaan asukkaiden, eli todellisten kokemusasiantuntijoiden ajatuksia. Meidän, eli sinun ja minun ajatuksia.

”Mitä mieleesi tulee ensimmäisenä seuraavista kaupungeista? Huittinen, Rauma ja Kokemäki?” Näin tutkimuksessa minulta kysyttiin ja vastasin: Hullu Mies, Vanha Rauma ja Kokemäenjoki. Ei ehkä fiksuimpia vastauksia, mutta vastaus siihen, mitä ensimmäisenä tuli mieleeni. Mielenkiintoista on saada tietoa siitä, millaisia mielikuvia ihmisille tulee Kankaanpäästä.

On tärkeää pohtia, mitkä asiat vaikuttavat kotikaupunkimme vetovoimaisuuteen. Millaisia mielikuvia kaupunkimme herättää? Millaiset työllisyysmahdollisuudet meillä on? Onko meidän asuinympäristömme turvallinen ja viihtyisä? Kuinka saavutettavissa olemme liikenteellisesti? Millainen ilmapiiri ja fiilis täällä vallitsee? Mitkä ovat kaiken kaikkiaan niitä tekijöitä, joiden vuoksi tänne kannattaisi jopa muuttaa?

Kuten tiedämme, on Kankaanpään ohella monien seutukaupunkien haasteena väestön väheneminen. Selvää on, että työ on tärkein tekijä ihmisten paikkakunnan vaihdokselle. Mutta mikä muu ihmisiä houkuttelee? Olisitko valmis suosittelemaan ystävällesi muuttamista Kankaanpäähän? Jos vastaus on kyllä, miksi?
Kankaanpään kaupungin www-sivuilta pääsee helposti täyttämään kyseisen tutkimuksen. Jos et ole vielä sitä tehnyt, niin käyhän tekemässä. Aikaa mukavasti laadittuihin kysymyksiin vastaillessa meni vajaa 5-10 minuuttia. Kysymykset koskevat mielikuviamme sekä Kankaanpään että muiden seutukaupunkien vetovoimatekijöistä. Vaikutetaan yhdessä, kun siihen on mahdollisuus. Koko tammikuu on vielä aikaa.

Heidi Viljanen
kaupunginhallituksen puheenjohtaja (sd.)
(julkaistu Kankaanpään Seudussa 21.1.2019)

Julkaistu: 21.01.2019