Kirjoitukset

Seuraavat vaalit odottavat jo nurkan takana

Onnea uusille ja jatkaville satakuntalaisille valtuutetuille! Ja kiitokset kaikille vaaleissa ehdolla olleille.

Kuntavaalit on käyty ja uudet kuntien valtuustot valittu.

Kun uudet valtuustot aloittavat 1.8.2021 työnsä, on heti nurkan takana näillä näkymin odottamassa seuraavat vaalit, tammikuun aluevaalit. Niissä valitaan päättäjät huolehtimaan tulevaisuuden sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palveluista. Vaikka iso osa kuntien nykyisistä tehtävistä siirtyy sote-uudistuksen myötä hyvinvointialueiden vastuulle, jää kuntapäättäjille vielä paljon tehtävää ja asioita ratkottavaksi.

Olen saanut työskennellä sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenenä tämän ison uudistuksen äärellä. Satoja asiantuntijoita on kuultu, perustuslakivaliokunta on antanut vihreää valoa ja nyt käytännössä asia on meidän poliitikkojen käsissä. Uudistus on tarkoitus saada valmiiksi eduskunnassa ennen kesätaukoa.

Sote-uudistuksen keskeinen tavoite on parantaa ja vahvistaa peruspalveluita, lisätä ihmisten välistä yhdenvertaisuutta ja panostaa oikea-aikaiseen apuun ja tukeen. Tällä hetkellä hoitoon pääsy riippuu pitkälti siitä, missä satut asumaan. Valitettavan usein terveyskeskuksiin ei saada lääkärin virkoja täytettyä ja lääkäripalveluja joudutaan ostamaan kalliilla, ja pahimmillaan ”etälääkäreiltä”, jotka eivät tunne potilaitaan ja paikallisia olosuhteita.

Tämä nykytila on monilla paikkakunnilla kaukana hyvin toimivasta perusterveydenhuollosta, myös meillä Satakunnassa. Ei ole kestävää, että terveyskeskuksia pyöritetään monin paikoin jatkuvasti vaihtuvilla lääkäriresursseilla ja yhä enemmän sairaanhoitajat kantavat lääkärivajeesta aiheutuvaa taakkaa.

Perusterveydenhuolto pitää saada kuntoon, ja kiireettömään hoitoon pitää päästä ajoissa. Jokaisella on kuitenkin perustuslaillinen oikeus riittäviin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin ja terveyskeskus on paikka, jonne suuntaamme, kun tarvitsemme apua. Sote-uudistuksessa luodaan sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuuden rakenteet, mutta lääkärivajetta ja hoitajapulaa yksin sillä ei ratkaista.

Maamme hallitus on linjannut, että Suomessa perusterveydenhuollon hoitotakuuta tiukennetaan niin, että kiireettömään hoitoon pääsee jatkossa viikossa. Tähän rinnalle tarvitsemme luonnollisesti lisää lääkäreitä ja muita sote-alan ammattilaisia sekä moniammatilliseen tiimityöhön perustuvan omalääkärimallin kehittämistä.

Ratkaisevaa tulevaisuudessa on, miten pystymme turvaamaan sote-alan vetovoiman työpaikkana. Paljon työtä tulee olemaan tammikuussa valittavilla sote-päättäjillä aluevaltuustoissa ja muissa hyvinvointialueiden toimielimissä.

Nyt vaan ehdokkaita hankkimaan. Nautitaan kuitenkin ensin kesästä.

 

Kirjoitus on julkaistu Satakunnan Kansassa 14.6.2021.

Julkaistu: 14.06.2021