Kirjoitukset

Onko kaikki sammutettu väärin?

Eduskunnan budjettikeskustelu on meneillään. Keskustelua televisiosta ja verkosta seuraavat voivat todeta sen tosiasian, että taso ei ole aina kovin häävi. Siitä pitävät huolen hallituksen linjauksia raskaasti tykittävät opposition edustajat. Arvostamaani kollegaa, Johannes Koskista (sd.) lainatakseni: ”Kohtuus ja hyvät tavat pitäisi säilyttää kiihkeässäkin budjettikeskustelussa.”

Lähes kaikki mitä on tehty tai ollaan tekemässä, on tehty harvinaisen pieleen. Vääriä tahoja on tuettu tai on tuettu väärin. Toisaalta tukea pitäisi jakaa enemmänkin, mutta velkaantua ei saa. Kansalaisia pitää suojella, mutta kieltoja tai rajoituksia ei saa asettaa. Miten nämä edustajat itse olisivat toimineet, se jää kuulijalle arvoitukseksi.

Syyslomakausi on aluillaan. Muistelkaapa, mitä itse kukin teitte viime vuonna tähän aikaan? Kävittekö kylpylässä tai ulkomailla? Vai teittekö töitä, ja isovanhemmat nauttivat lastenlastensa seurasta? Niinpä, kukaan meistä ei olisi voinut ennustaa, miten kuluva vuosi muuttaisi elämäämme. Ja kun katsomme ympärillemme, tiedämme, että vaikka Suomi on pärjännyt hyvin muuhun maailmaan verrattuna, emme vielä ole selättäneet korona-nimistä vihollistamme.

Korona vaikuttaa yhteiskuntaamme ja yksilöihin jokaisella tasolla. Meitä kaikkia lähellä ovat kunnat, me jokainen asumme sellaisessa. Kuntapäättäjät elävät epävarmassa ajassa, mutta me emme jätä kuntia yksin.

Marinin hallituksen vuoden 2021 kuntatalousohjelma julkaistiin viime viikolla. Se tuo konkreettista tukea myös meille satakuntalaisille. Valtio korotti yhteisöveron jako-osuutta ja lisäsi rahaa peruspalvelujen järjestämiseen. Satakunnan osuus yhteisöveron korotuksesta on yli 19 miljoonaa euroa ja peruspalvelujen valtionosuuksien korotusten osalta kuluvalle ja seuraavalle vuodelle yli 54 miljoonaa euroa. Myös tärkeitä uudistuksia tehdään. Varhaiskasvatusmaksuja alennetaan, tällä toimenpiteellä on iso vaikutus työllisyyteen ja perheiden talouteen. Oppivelvollisuusikä nousee ja takaa nuorille maksuttomat toisen asteen opinnot. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja lasketaan, pääset siis hoitoon edullisemmin. Vanhuspalvelujen henkilöstömitoituskin toteutuu vihdoin.

Hallitus tekee elvyttävää suhdannepolitiikkaa, kuten tässä tilanteessa kuuluukin. Nyt ei ole leikkauksien ja veronkorotusten aika. Kriisin hetkellä valtion tehtävä on ottaa suurimmat iskut vastaan. Niin se on nyt tehnyt ja tulee tekemäänkin.

Kirjoitus on julkaistu Satakunnan Kansassa 12.10.2020

Julkaistu: 12.10.2020