Kirjoitukset

Nyt ei ole veronkorotusten tai leikkausten aika, vaan kasvun tukemisen hetki

Erityisen vaativa ja toiminnantäyteinen kevätistuntokausi saatiin eduskunnassa päätökseen.

Viimeisimpinä asioina hyväksyimme vuoden neljännen lisätalousarvion, joka annettiin, jotta Suomi selviäisi koronakriisistä ja pääsisi pienin askelin takaisin jaloilleen. 5,5 miljardin lisätalousarvio on historiallinen ja tärkeä, sillä suomalaiset tarvitsevat nyt tukea kriisin keskellä ja sieltä hiljalleen noustessa.

Tämä kriisi ei ole koskettanut vain pientä joukkoa, ja siksi myös elvytystoimien tulee olla monipuolisia. Lisätalousarviossa on huomioitu juuri ihmiset ja heidän arkensa parantaminen. Rahoitusta kohdennetaan muun muassa ikäihmisten palveluihin, lapsille ja nuorille, liikenteen kehittämisinvestointeihin ja kunnille.

Kunnat ovat kantaneet tässä poikkeuksellisessa tilanteessa suuren vastuun, joten on tärkeää, että hallitus auttaa kuntia ylös kriisistä. Lisätalousarvion sisältämä 1,4 miljardin kuntapaketti tulee tarpeeseen.

Kuten asiantuntijatkin ovat korostaneet, nyt ei ole aika leikkauksille tai veronkorotuksille, sillä niillä aiheutettaisiin nykytilanteessa vain enemmän haittaa kuin hyötyä. Nyt on aika tukea kasvua ja ehkäistä työttömyyden kasvua ja pitkittymistä.

Tästä kriisistä selvitään vain kasvun kautta. Meillä on olemassa esimerkkejä siitä, kuinka tilanteita on hoidettu aikaisempina ajanjaksoina.

Raskaina muistoina meillä on edelleen viime laman inhimillisesti ja taloudellisesti kestämättömät virheet. Tokikaan ei ole syytä verrata nykytilannetta liiaksi 1990-luvun lamaan. Silloin olosuhteet olivat monin tavoin erilaiset.

Näen tulevaisuuteen panostamisen nyt tärkeämpänä kuin koskaan aiemmin. Koulutus on se perusta, jolle Suomen tulevaisuuden menestys perustuu ja siksi nyt tehdyt koulutusinvestoinnit ovat erityisen tärkeitä.

Korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämisen myötä meillä on tulevaisuudessa enemmän koulutettuja osaajia työelämään, lisäresurssit opiskelijahyvinvoinnin edistämiseen turvaavat opiskelun onnistumisen.

Lapset ja nuoret kasvavat aikanaan aikuisiksi, joiden harteilla tulevaisuuden yhteiskunnan pyörittäminen on. Siksi juuri nyt on tärkeää laittaa lasten ja nuorten hyvinvointi etusijalle. Elämän tukeminen sen alkutaipaleelta asti kasvattaa vahvoja yksilöitä.

Lisätalousarviolla mahdollistetaan maksuttomia harrastuksia koulujen iltapäiviin, lisätään resursseja etsivään nuorisotyöhön ja lisätään resursseja opiskelijahyvinvointiin.

Vaikka poikkeusolot ovat tältä erää päättyneet, emme voi tietää mitä syksy ja tulevaisuus tuo tullessaan. Toivonkin, että keskitymme tekemään yhteistyötä ja jaksamme yhdessä vielä hetken hieman poikkeuksellista arkea.

Me nousemme tästä lopulta, vahvana Suomena.

Kirjoitus on julkaistu Satakunnan Kansassa 02.07.2020

Julkaistu: 03.07.2020