Kirjoitukset

Miksi kukaan ei ole kiinnostunut päihderiippuvaisista?

Kerron tarinan kolmesta miehestä. Kaikilla on pitkä päihdehistoria ja rikostaustaa. Kaikki ovat työttömiä työnhakijoita, mutta päihderiippuvuutensa vuoksi käytännössä työkyvyttömiä. Jokaisen tavoitteena on päästä ympärivuorokautiseen päihdekuntoutukseen, koska avohuollon palvelut eivät ole riittäviä ja halu raitistua on kova.

Herra A on paikkakunnalta A ja saanut kuukauden maksusitoumuksen kotikunnaltaan. Kunnalta, joka on päättänyt, että jokainen ympärivuorokautiseen päihdekuntoutukseen pääsevä saa tasan kuukauden maksusitoumuksen. Ei päivääkään enempää, olipa ihmisen tilanne nyt tai kuukauden päästä mikä tahansa.

Herra B tulee paikkakunnalta B. Hänelle kotikunta on myöntänyt kolmen kuukauden maksusitoumuksen päihdekuntoutukseen ja jo valmiin suunnitelman tiiviistä avohuollon tukitoimista kuntoutuksen jälkeiselle ajalle.

Herra C on paikkakunnalta C ja hänellä ei ole minkäänlaista mahdollisuutta päästä ympärivuorokautiseen päihdekuntoutukseen. Hänelle ainoana hoitona tarjotaan avohoitoa ja korvaushoitolääkitystä. Ota tai jätä!

Mitä veikkaatte, kuka tarinan herroista raitistuu ja saa elämänsä kuntoon?

Kerron, kuinka kävi. Herra A oli kuukauden kuntoutusjaksolla. Pääsi hyvään alkuun, mutta psyykkinen vointi oli huono. Hän joutui kotiutumaan kotikuntansa tiukan linjauksen mukaisesti kuukauden kuluttua, keskeneräisenä. Hän oli viikon päästä kotiutumisestaan psykiatrisella osastolla hoidossa itsetuhoisuuden vuoksi. Kierre jatkui. En tiedä, onko tämä mies enää hengissä.

Herra B oli kuntoutuksessa kolme kuukautta. Hän sai hyvän pohjan raittiudelleen sekä tiiviin avohoidon suunnitelman kotipaikkakunnalla. Hän elää raittiina, tapaa lapsiaan, käy vertaistukiryhmässä ja tekee töitä pitkästä aikaa.

Herra C jatkaa aktiivista päihteiden käyttöä. Pyörii kotikaupunkinsa päihdepiireissä, tekee rikoksia, käy välillä vankilassa, useita sairaalajaksoja ja elää oravanpyöräelämää.

Tämä kuvaus on esimerkki päihdehoidon epätasa-arvoisuudesta maassa nimeltään Suomi. Se, minkälaista apua ja hoitoa päihderiippuvainen ihminen saa, on täysin riippuvainen siitä, mikä sattuu olemaan ihmisen kotipaikkakunta. Kirjo on valtava.

Yritän tässä sanoa, että yksilölliseen arviointiin ja tarpeeseen pohjautuva kuntoutus kannattaa. Päihdeongelmia ei hoideta tasapäistämällä kaikki samaan muottiin kotikunnan joskus hyvin kummallisten linjausten vuoksi.

Julkaistu: 10.03.2019