Kirjoitukset

Mielipide: Torilla tavataan taas!

(julkaistu Kankaanpään Seudun verkkosivuilla 9.6.2019)

Kankaanpään kaupunginvaltuusto kokoontuu käsittelemään vuoden 2018 tilinpäätöstä perinteiseen tapaansa kesätorille 15. kesäkuuta kello 10. Vaikka aihe on kesäiselle lauantaitorille sangen raskas, toivon, että mahdollisimman moni ehtisi torille nauttimaan kaupungin tarjoamat munkkikahvit ja tapaamaan päättäjiä. Tästä perinteestä emme ole valmiita tinkimään.

Viimeksi, kun kirjoitin paikallislehteen kaupungin taloudesta ja haasteista tuli lehden verkkosivuille kommentteja, joissa allekirjoittanutta kehotettiin katsomaan peiliin. Vaikka kuinka olen peiliin yrittänyt tuijottaa, en suostu myöntämään olevani yksin tähän tilanteeseen syyllinen.

Väitän edelleen, että suurimmat syyt Kankaanpään kaupungin -3,21 miljoonan alijäämäiseen tulokseen löytyvät verotulojen laskusta sekä sote-palvelujen ja erikoissairaanhoidon kustannusten kasvusta. Suurien investointien myötä poistojen määrä kasvoi ja musiikkiopiston ja Lohikon vanhainkodin rakennusten arvonalennukset näkyvät myös tuloksessa.

Taas joku tässä kohtaa jo voisi todeta, että siinäpä se Viljanen taas selittelee. Tätä samaa selittelyä joutuu tekemään Suomessa tällä hetkellä 2/3 kuntien kaupunginhallitusten puheenjohtajista ja kuntajohtajista. En siis ole yksin ja väitän, että kaikkien meidän onnettomien selitykset ovat samanlaisia.

Kankaanpään ohella lukuisissa muissakin kunnissa on tehty merkittäviä investointeja tulevaisuuteen. Me olemme remontoineet kouluverkostoamme, saaneet uuden ja viihtyisän kirjaston, ja liikuntakeskuksen remontti on jo hyvässä vauhdissa.

Selvää on, että investointeja on jouduttu rahoittamaan lainarahalla.  Meidänkin velkamäärä on vuoden 2018 lopussa 43,8 miljoonaa, eli 3814 euroa per asukas. Mitä muita vaihtoehtoja meillä olisi ollut?

Olen päättänyt jättää kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden. En sen vuoksi, että olisin sen huonosti hoitanut, vaan keskittyäkseni minulle annettuun luottamustehtävään kansanedustajana.

En koskaan ollut tyrkyllä oma-aloitteisesti kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi. Suorataan vähän kauhistuin, kun minua siihen tehtävään aikanaan pyydettiin. Osaisinko minä mukamas niin suurissa saappaissa tepastella?

Olen kiitollinen siitä luottamuksesta ja tuesta, jota olen saanut yli puoluerajojen tehtävässäni. Olen pyrkinyt johtamaan kaupunginhallitusta niin, että poliittinen yhteishenki on säilynyt ja asioista, niistä vaikeistakin, on päästy yhteisymmärrykseen.

Väitän, että meille kaikille kaupunginhallituksen pöydän ympärillä eri arvomaailmoistamme ja ajatuksistamme huolimatta, on tärkeintä ollut kankaanpääläisten ja kotikaupunkimme tulevaisuus. Uskon, että ne ovat sitä jatkossakin. Jatkan työtä kankaanpääläisten ja satakuntalaisten hyväksi jatkossakin, välillä peiliin katsoen tarkastaakseni, olenko tehnyt riittävästi, ja arvomaailmani säilyttäen.

Julkaistu: 10.06.2019