Kirjoitukset

Meiltä kaikilta vaaditaan nyt paljon

”Teillä on ollut aivan järkyttävä aloitus eduskunnassa.” Näin totesi pitkäaikainen kansanedustaja parille meistä uusista edustajista, kun juttelimme tänään eduskunnassa. Totesin, että ei tässä vielä mitään. Seuraavat loput kolme vuotta eivät tule olemaan yhtään helpompia, kun alamme korjata koronakriisin jättämiä haavoja. Mutta se tehdään, mitä eteen annetaan. Mutta se työ ei tule olemaan helppo.

Maailma on mullistunut. Elämme aikoja, jollaisia emme olisi voineet vielä hetki sitten kuvitella kokevamme. Elämme poikkeusoloissa meitä kohdanneen, vaaralliseksi luokitellun ja laajalle levinneen koronaepidemian vuoksi. Epidemian, joka tuli ja laittoi elämämme uusiksi. Asetti rajoituksia vapauksiimme ja kertoi meille tullessaan, että mikään, mitä ehkä olimme pitäneet itsestään selvänä, ei sitä enää ole.

Olen saanut paljon kysymyksiä ja viestejä kotiseudulta. Joihinkin olen osannut vastata, moniin en. Kaikkiin kysymyksiin ei vielä ole vastauksia. Ja miten voisi ollakaan? Kahden viikon päästä siitä, kun poikkeusolot alkoivat. Välillä tulee voimaton olo, kun ei pysty ihmisten epätietoisuuteen ja hätään vastamaan. Mutta varmasti tulevina viikkoina moniin asioihin saamme vastauksia. Pala kerrallaan, päivä kerrallaan. Lisää tukitoimia on hallituksenkin taholta luvattu. Kriisissäkään ei sovi tehdä liian hätäisiä päätöksiä ja toimenpiteitä.

On ollut kuitenkin ilahduttavaa nähdä, kuinka yhteishenkeä löytyy kriisin hetkellä. Apua tarjotaan läheisille, luodaan uusia toimintamalleja, noudatetaan annettuja ohjeita ja tsempataan toisiamme. Tämä on meidän kaikkien yhteinen asia, johon jokainen toimillamme vaikutamme. Haluan kiittää kaikkia teitä, jotka toimitte niillä paljon puhutuilla kriittisillä aloilla. Hoitajia, kaupan myyjiä, apteekin työntekijöitä, maanviljelijöitä, siivoojia, rekkakuskeja, opettajia ja monia muita. Te olette yhteiskuntamme selkäranka ja turva.

Toivon voimia kaikille tämän uuden ja tuntemattoman äärellä. Me selviämme kyllä.

Mielipidekirjoitus on julkaistu Kankaanpään Seudussa 28.03.2020

Julkaistu: 02.04.2020