Kirjoitukset

Me teimme sen!

26.9.2018 Uudessa Ajassa kirjoittamani kolumni päättyi seuraavaan lauseeseen ” Kankaanpään Työväenyhdistys pyysi minua asettumaan ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleissa. Annoin myöntävän vastauksen. Uskoin itseeni, koska muutkin niin tekevät. Usko sinäkin itseesi!”

Tuosta kirjoituksesta on aikaa reilut seitsemän kuukautta. Enpä tuolloin olisi voinut kuvitellakaan, miltä tänään tuntuu lukea silloin kirjoittamaani kolumnia, jossa kerroin ja kuvasin omaa kasvuani epävarmuudessa ja itsekritiikissä velloneesta ihmislapsesta vähitellen itseensä uskovaksi ja itsevarmaksi naiseksi, johtajaksi, kunnallispoliitikoksi ja vieläpä kansanedustajaksi.
Kuukausi sitten käytiin eduskuntavaalit. Viimeinen kuukausi on ollut aikaa, jonka tulen muistamaan elämäni loppuun asti, mikäli muistini ei jossain vaiheessa ala tehdä tepposia. Vaalipäivän illan raastava jännitysnäytelmä, tarkastuslaskenta, vaalituloksen ja kansanedustajuuden varmistuminen, onnitteulujen vastaanottaminen, toimittajille vastaaminen ja jo neljän päivän kuluttua eduskuntaryhmän kokoonpanossa istuminen. Eikä siinä vielä kaikki. Asunnon hankkiminen, työpaikan asioiden järjesteleminen ja ennen kaikkea uuteen elämänmuutokseen sopeutuminen.

Saattoi kuulostaa hengästyttävältä ja sitä se totta vie on ollutkin. Mutta hengästyttävää se on ollut ihanalla tavalla. Eihän tätä kaikkea maalaistyttö tahdo vieläkään todeksi uskoa. Sitä tunnetta, kun istut eduskunnan täysistuntosalin perimmäisessä rivissä valtiopäivien avajaisissa ei voi millään sanoilla kuvata. Yhtä aikaa hämmentynyt, onnellinen, kiitollinen ja ylpeä. Minä tein sen. Ei sentään. ME teimme sen!

Miten me sen teimme? Siinä riittääkin analysoitavaa vielä pitkäksi aikaa. Ympärilläni oli vaalityössä upeita ihmisiä, osaajia, kannustajia ja tekijöitä. Jokainen sai laittaa oman osaamisensa peliin ja kaikille riitti tekemistä. Yhdessä tekeminen on minun juttuni, on ollut sitä aina ja joka paikassa. Ehdokkaana halusin laittaa itseni ja persoonani täysillä likoon. Välillä ideat olivat hulluja, mutta hulluista ideoistahan monet hyvät asiat saavat alkunsa. Välillä ajeltiin traktorilla nuoria etsimässä Kankaanpään yössä, välillä leivottiin sadoittain korvapuusteja vaalikahvilaan ja tuli siinä haitarikin otettua mukaan vaalityöhön. Erityisen hienoa oli, että meidän omat ehdokkaat tukijoukkoineen ympäri Satakuntaa tekivät hyvää ja näyttävää yhteistyötä turuilla ja toreilla. Meillä oli hyvä yhteishenki, joka näkyi myös vaalituloksessa. Siitä vielä suuret kiitokset kaikille. Ilman hyvää tulosta ja vaalityötä en olisi tänään kansanedustaja ja samalla historian ensimmäinen naiskansanedustaja Pohjois-Satakunnasta – ja vieläpä demari. Yksi lasikatto on jälleen murtunut.

Olo on, kuin ekaluokkalaisella. Kaikki on jännittävää ja uutta. Saa luvan kanssa eksyä, ihmetellä, kysellä ja oppia. Ja mikä parasta, aina joku auttaa ja opastaa. Eduskunnan virkamiehet ja kollegat. Utelias, tiedonjanoinen ja rohkea luonne on suurella kiitollisuudella valmis tarttumaan minulle uskottuun vastuuseen. Tulen tekemään parhaani paremman huomisen puolesta, itseeni uskoen.

Julkaistu myös kolumnina Uudessa Ajassa 15.5.2019.

Julkaistu: 15.05.2019