Kirjoitukset

Maailman onnellisin maa poikkeusoloissa

Viime marraskuussa osallistuin lähes kuukauden kestäneelle valtakunnalliselle maanpuolustuskurssille. Kurssilla meille jaettiin pieni kirjanen, jonka kannessa luki ”Valmiuslaki”. Tuota lakia opiskelimme tehdessämme soveltavia harjoituksia ja skenaarioita kuvitteellisista maatamme uhkaavista tilanteista. En olisi voinut kuvitellakaan, että vain muutamaa kuukautta myöhemmin olisin eduskunnassa käsittelemässä valmiuslain käyttöönottoa. Näin kuitenkin kävi, laajalle levinneen ja vaaralliseksi luokitellun koronaviruksen vuoksi. Poikkeusolot ovat totta.

En tiedä, milloin viimeksi eduskunnassa on koettu samanlaista yhteishenkeä ja yksimielisyyttä, kuin viime viikolla. Kun maatamme koetellaan, on kaikkien toimittava yhtenäisesti. Erityisesti meidän poliitikkojen. Kaikki puolueet tukevat yksimielisesti valmiuslain käyttöönottoa.  Soveltamalla valmiuslakia emme kuitenkaan poista koronavirusta, mutta laki tarjoaa meille keinoja hillitä ja hallita epidemiaa.

Myös meidän kansanedustajien kalenterit ovat tyhjentyneet koko kevään osalta ja kaikki tapaamiset ja tilaisuudet on peruttu. Vain varsinainen eduskuntatyö hoidetaan, mutta siihenkin on tullut paljon muutoksia. Esimerkiksi torstain kyselytunneille osallistuu toistaiseksi vain neljäsosa kansanedustajista. Kaikkea ylimääräistä kanssakäymistä täälläkin rajoitetaan ja näin pyritään turvaamaan eduskunnan toiminta.

Uusi, tuntematon uhka aiheuttaa epätietoisuutta ja huolta tulevaisuudesta. Koskipa huoli iäkästä läheistä, omaa työtä, yritystoimintaa tai lasten pärjäämistä poikkeavissa opiskelujärjestelyissä – jokainen kysymys on oikeutettu. Joka päivä saamme vastauksia moniin kysymyksiin, mutta on paljon kysymyksiä, jotka odottavat edelleen vastauksia. Hätiköityjä päätöksiä ei kriisissäkään pidä tehdä.

Ensisijaista on nyt huolehtia riskiryhmiin kuuluvista ja iäkkäistä ihmisistä. Tässä meidän jokaisen pitää tehdä oma osuutemme. On äärimmäisen tärkeää, että jokainen meistä noudattaa annettuja ohjeita. Italiasta ja Kiinasta saatujen tietojen perusteella koronaan sairastuneiden yli 80-vuotiaiden kuolleisuus on ollut 15 prosenttia ja 70-79-vuotiaiden kohdalla seitsemän prosenttia. Näiden lukujen valossa on erittäin tärkeää, että suojelemme juuri yli 70-vuotiaita. Siihen paras keino on kaikkien lähikontaktien välttäminen.

Me selviämme tästä koettelemuksesta. Me emme selviä tästä vahingoitta, mutta vahinkojen minimoiminen on nyt tärkeää. Vasta jälkikäteen tiedämme, miten tästä selvisimme, mutta me selviämme. Yhdessä.

Kirjoitus on julkaistu Satakunnan Kansassa 23.03.2020

Julkaistu: 23.03.2020