Kirjoitukset

Maailma on ihan jees paikka

Miltä tuntuu elää vuosia tuntien, ettei kukaan välitä? Löytää välittäviä ihmisiä elämään vasta aikuisena, kun olisit tarvinnut niitä jo lapsena.

Viime aikoina on puhuttu nuorten lisääntyvästä pahoinvoinnista, väkivaltaisuuksista ja päihteiden käytöstä. Väkivaltaisuus on seurausta pahoinvoinnista ja pahoinvoinnin syitä on monia. Kukaan, jolla on itsellään hyvä olla, ei halua vahingoittaa toista.

Vanhassa työssäni päihdekuntoutujien parissa kohtasin vuosien saatossa monenlaisia ihmisiä ja elämäntarinoita. Usein melko karuja kertomuksia siitä, miten elämä jo lapsuudesta asti oli kulkenut ei-toivottuun suuntaan.

Tällä työllä ja näillä kohtaamisilla oli onneksi suuri merkitys monen elämään. Saan toisinaan edelleen entisiltä asiakkailtani viestejä, että heillä menee hyvin tänään. Velat on maksettu, töitä saatu, lasten huostaanotot purettu. Viimeisimmässä saamassani viestissä jo vuosia raittiina ollut asiakas kirjoittaa päihdekuntoutuksen merkityksestä näin: ”Kuntoutus oli mulle niin tärkeä siinä mielessä, että huomasin siellä, ettei maailma olekaan niin paska paikka ja täynnä vihaa. On oikeesti olemassa ihmisiä, jotka välittää.”

On muistettava, että suurimmalla osalla suomalaisista nuorista menee hyvin. Mutta se joukko, joille ongelmat kasaantuvat ja pitkittyvät, ei saa kasvaa. Näiden nuorten ja heidän perheidensä auttaminen entistä varhaisemmassa vaiheessa on tärkeää. Se on juuri sitä ennaltaehkäisyä. Välittämistä.

Ovatko yhteiskuntamme vaatimukset kasvaneet niin, että kaikki eivät enää pärjää? Jakautuvatko nuoret yhä enemmän ja liian varhain menestyjiin ja putoajiin? Jo yläkoulussa vaatimukset voivat olla niin kovia, että osa ei niistä suoriudu. Pitäisi olla sosiaalinen ja itseohjautuva. Ja samaan aikaan oletkin sosiaalisesti arka tai sinulla on keskittymisvaikeuksia. Entä jos kotonakin on vaikeuksia? Koulussa ja kotona et pärjää, mutta päihteissä ja jengeissä olet pätevä ja hyväksytty tyyppi. Siellä koet olevasi turvassa ja siksi jotkut tälle polulle harhautuvat.

Hallitus on toiminut. Oppivelvollisuuden laajentaminen, rahoituksen lisääminen opetukseen ja perheiden varhainen tuki tiivistävät turvaverkkoa, jotta jokainen pysyisi mukana.

Korona-aikana on erityisen tärkeää pitää nuoristamme huolta ja luoda kannustavaa ilmapiiriä ympärillemme. Jatkuva negatiivisten uutisten, etäopiskelun ja ympärillä vallitsevan kireän tunnelman ympäröimänä voi nuorenkin mieli synkentyä.

Nuorella pitää olla tunne, että hänestä välitetään, ja että tämä maailma on oikeastaan ihan jees paikka.

 

Kirjoitus on julkaistu Satakunnan Kansassa 07.12.2020.

Julkaistu: 07.12.2020