Kirjoitukset

Kuva Cheryl Holt Pixabaystä

Lapsiin kannattaa sijoittaa

Tässä eräänä päivänä mieleeni palasi muisto parin vuoden takaa vanhasta työstäni päihdekuntoutuksen parissa, Kankaanpään A-kodin johtajana. Olin työhuoneessani ajatuksissani (lue: täydessä työn touhussa), kun huoneeni ovelle ilmestyi asiakasperheen äiti poikansa kanssa. Tuo pieni poika oli ollut muiden perhekuntoutuksessa olleiden lasten kanssa retkellä. Hän hymyili koko naamallaan ja onnellisena huikkasi minulle: ”Moi johtaja! Me oltiin sun rahoilla tänään Hesburgerissa!” Tuo muisto hymyilyttää edelleen. En tuolloin tietenkään pienelle pojalle kertonut, ettei ne minun rahojani ollut, ne olivat meidän kaikkien rahoja. Verorahoja, joilla tämä pieni poika ja hänen vanhempansa olivat päässeet päihdekuntoutukseen. Paikkaan, johon vain harvoilla on mahdollisuus, eikä kyse ole siitä, etteikö tarvitsijoita olisi.

Mitä verorahoilla saatiin vastineeksi? Kaksi raitistunutta aikuista, yksi tasapainoisempi poika ja turvallinen ja rakastava perhe. Huojentuneet ja helpottuneet isovanhemmat. Aika paljon sanoisin. Nämä käytetyt verorahat poikivat paljon hyvää. Rikoskierre katkesi, opiskelu- ja työpaikan ovet avautuivat ja perhe saavutti ison askeleen takaisin yhteiskuntaan, osaksi sitä.

Omaan taustaani peilaten, olen nykyisessä kansanedustajan työssä iloinnut hallituksen panostuksista hyvinvointiin. Ihmiseen. Hallituksen 75 prosentin työllisyystavoitetta monet ovat pitäneet utopistisena ja onhan tavoite kova. Väitän, että yksi tärkeä osa tätä tavoitetta on, että me pidämme ihmisistä huolta. Tiedän, että ilman korkeaa työllisyyttä ei ole mahdollisuutta huolehtia hyvinvointivaltiostamme. Mutta samalla tiedän, että ilman ihmisten hyvinvointiin panostamista, ei myöskään ole korkeaa työllisyyttä. Eihän työpaikoillakaan tulosta synny, jos työntekijät voivat huonosti.

Nyt leikkausten sijaan hallitus panostaa muun muassa koulutukseen lisäämällä rahoitusta kaikille koulutusasteille. Myös subjektiivisen varhaiskasvatuksen rajaus poistetaan ja varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja pienennetään. Muun muassa nämä ovat tärkeitä panostuksia lapsiin ja nuoriin, varsinaisia ”tulevaisuusinvestointeja”.

Tuo alussa esittelemäni pieni poika, sai meidän yhteisillä rahoillamme hampurilaisen lisäksi elämälleen uuden suunnan. Jos ei häneen olisi panostettu, olisi tarina täysin toinen. Hänen kohdallaan päihdekuntoutus oli varsinainen tulevaisuusinvestointi, josta parhaimmillaan hyötyvät vielä hänen omat lapsenlapsensakin. Sijoittamalla erityisesti lapsiin ja nuoriin, voimme saada sijoituksillemme korkeimman mahdollisen tuoton.

(julkaistu Satakunnan Viikossa 25.9.2019)

Julkaistu: 25.09.2019