Kirjoitukset

Kynnyksettömälle kohtaamispaikalle on tarvetta

Viime aikoina on käyty kiivasta, tunnepitoista keskustelua kannabiksesta, kun Vihreiden puoluekokouksessa niukka enemmistö tuki aloitetta kannabiksen laillistamisesta. Sosiaalinen media täyttyi puolesta ja vastaan kommenteista ja tunteet leiskuivat. Keskustelusta ei ole puuttunut mitään muuta, kuin maltti. Ei päihdepoliittisia ongelmia ratkota yhden päihteen ympärillä käytävällä juupas-eipäs keskustelulla. Tarvitsemme kokonaisvaltaista päihdepolitiikkamme arviointia. Yleisesti päihteiden haitat tunnustetaan ja lisää resursseja peräänkuulutetaan.

Merkittävä osa mm. rikollisuudesta, järjestyshäiriöistä ja mielenterveysongelmista liittyy päihteisiin. Silti vain noin joka kolmas hoitoa tarvitseva päihderiippuvainen saa apua. Hoitamattomana ongelmat alkavat olla yhä näkyvämpi ilmiö. Tästä Porin keskustan kävelykadun rauhattomuus on ollut yksi esimerkki.  Levottomuus ja päihteiden käyttö on ollut näkyvää. Tilanne on ollut tiedossa, mutta ratkaisua on ollut haastavaa löytää.

Keväästä lähtien apua on tarjonnut Lissu (Lissu social club), Porin Sininauha ry:n kynnyksetön palvelupiste ja kohtaamispaikka Liisankadulla. Paikka, jonne kuka tahansa voi mennä – myös päihtyneenä. Päivittäisiä kävijöitä on 40-60, mistä voi päätellä Lissun kaltaiselle paikalle olevan tarvetta. Toiminta on vasta alkutekijöissään ja paljon on vielä kehitettävää. On täysin ymmärrettävää, että Lissun olemassaolo voi aiheuttaa myös epäluuloja ja vastustusta. Olisi poikkeuksellista, jos näin ei olisi. Uskon itse Lissussa syntyvän yhteisöllisyyden voimaan. Kun paikka ja sieltä saatava tuki ovat kävijöille tärkeitä, halutaan porukalla myös huolehtia paikasta ja sen maineesta. Saavuttaa lähiympäristön ihmisten luottamus ajan kanssa.  

Hiljattain Lissun toiminta sai kiitosta keskustan yrittäjiltä ja kävelykatu onkin nykyään rauhallisempi.  Moni kävijä saa osallisuuden kokemusta, apua ja paikan, jossa saa luvan kanssa olla. Joillekin aukeaa polku kuntoutumiseen. Ehkä jotkut Lissun nykyisistä kävijöistä auttavat tulevaisuudessa muita ja hyvä kiertää. Muutos on mahdollista, kun sille annetaan mahdollisuus.

 

Kirjoitus on julkaistu Satakunnan Viikossa 22.09.2021

Julkaistu: 22.09.2021