Kirjoitukset

Kuntavaalien siirto on vastuullinen päätös

Vielä viikko sitten puolueilla oli kova tohina saada viimeisiä nimiä kuntavaalien ehdokaslistoihin. Kaikki näytti siltä, ettei vaaleja siirretä, vaikka kannanotot siirtämisen puolesta lisääntyivät koronavirustilanteen heikentyessä.

Vaaleja ei siirretä kevein perustein. Puolueet olivat vielä viime metreille sen kannalla, että vaalit pidetään ajallaan. Se olisi demokratian toteutumisen kannalta oikea vaihtoehto. Näin ajateltiin – minäkin. Näkemys muuttui, kun THL latasi puoluesihteerien parlamentaariselle ryhmälle ennusteensa koronaviruksen leviämisestä lähiviikkoina. Voisiko demokratia sittenkään toteutua, jos vaalit pidettäisiin ajallaan? Kunnat olisivat varmasti selviytyneet vaalien järjestämisestä, mutta äänestäminen ei olisi ollut turvallista. Siitä tässä on kyse. Terveysturvallisuus edellä on ainoa oikea vaihtoehto. Tätä mieltä oli lopulta 8/9 puolueista.

Vaalien siirto on odotetusti herättänyt keskustelua puolesta ja vastaan. Oikeusministeri Henrikssonia on jo villeimmissä kannanotoissa vaadittu eroamaan. Samaan aikaan ministeriä kiitetään suoraselkäisyydestä ja vastuun kantamisesta. On rohkeaa esittää vaalien siirtämistä nyt, eikä vasta juuri ennen vaaleja, jos tilannekuva oleellisesti muuttuu. Fakta on, että aivan viimeisten viikkojen aikana muuntovirus on näyttänyt voimansa. Tilanne on hälyttävän vakava erityisesti pääkaupunkiseudulla. Kesäkuussa vaalipäivänä rokotekattavuus on toivottavasti jo hyvä.

Eduskunta saa lähiaikoina vaalien siirron käsiteltäväkseen. On tärkeää, että kaikki siirtoon johtaneet syyt ja taustatiedot käsitellään perusteellisesti ja avoimesti. Nyt on kuitenkin syytä mennä eteenpäin. Toivonkin kaikille vaaleissa ehdolla oleville ja vaalijärjestelyissä mukana oleville hyvää vaalityötä ja kestävyyttä vallitsevassa tilanteessa. Näyttää siltä, että vaalien jälkeen heinäkuun helteissä sitten neuvotellaan paikkajaoista. Silloin voidaan neuvottelupöydissä olla eri mieltä siitä, oliko vaalien siirto hyvä juttu sittenkään. Tänään se sitä kuitenkin on.

 

Heidi Viljanen

kansanedustaja (sd.)

Kirjoitus on julkaistu Satakunnan Viikossa 10.3.2021

Julkaistu: 10.03.2021