Kirjoitukset

Inhimillinen vanhuus?

Vanhuspalvelut ovat puhututtaneet viimeisten päivien aikana, ja hyvä niin. Olisiko jo vihdoin aikakin? Olisiko vihdoin aika myöntää, että vanhustenhoidossa on räikeitä puutteita, jotka nyt Esperi Caren uutisen myötä nousivat näkyvästi julkisuuteen. Tieto lisää tuskaa sanotaan. Herää kysymys, miten paljon näitä tapauksia on olemassa, mutta me emme niistä vain tiedä. Niitä on paljon, ja sen asian ajatteleminenkin hirvittää. Harmittaa, että jälleen tarvittiin ”kohu”, että asiaan tartutaan.

Rahastahan tässä on kyse, niin kuin kaikessa muussakin tänä päivänä. Halvalla ei hyvää saa, ei edes hyvää vanhustenhoitoa. Sana tehostettu palveluasuminen sai juuri mielessäni uuden merkityksen. Tehostettu todella on! Kun palveluja määrittelee säästöt, johtaa se väistämättä palvelujen laadun heikennyksiin. Ja kun tavoitteena palvelun tuottajalla on vielä kaiken lisäksi voiton tavoittelu – mahdollisimman suuren tietysti, on tulos se, mitä nyt olemme lehdistä saaneet lukea. Henkilöstömitoitukset ovat riittämättömiä, koska henkilökunta maksaa.

Hoitohenkilökunnaksi määritellään myös työntekijöitä, joilla ei ole hoitoalan koulutusta. Kaikenlaista kikkailua tapahtuu ja kaikki luottavat tämän päivän keksintöön, omavalvontaan. Ei toimi ei! Oikeastaan tuntuu siltä, että vastuu todellisuudessa palvelujen laadun valvonnasta on omaisilla. Ne vanhukset, joilla ei ole omaisia valvomassa, ovat heikoimmassa tilanteessa.
Ongelmat eivät koske pelkästään yksityisiä toimijoita, eikä toki yksityisistä vanhuspalveluista kaikkia. Sekin on syytä muistaa. On edelleen lukuisia yrittäjiä, joiden tärkeimpänä arvona on laadukkaat, kodinomaiset palvelut ja mahdollisimman hyvän loppuelämän tarjoaminen asukkailleen ja hoidettavilleen. Tosiasia kuitenkin on, että pienet, yksityiset hoitokodit ovat jääneet isojen, monikansallisten jättien jalkoihin. Moni pieni toimija on taipunut suurien yritysten ostotarjousten edessä.

Viime vuonna kerättiin kansalaisaloitteeseen nimiä vanhusasiainvaltuutetun viran perustamiseksi. Kansalaisaloitteen allekirjoitti alle 50 000 ihmistä, eikä asia edennyt eduskunnan käsittelyyn. Harmillista. Nyt saattaisi olla otollisempi aika aloitteelle. Vanhusasiainvaltuutetun lisäksi tarvitsemme lakiin kirjatun hoitajamitoituksen, joka vastaa todellista hoidon tarvetta. Tämä vaatii paljon rahaa ja kyse on ennen kaikkea arvovalinnoista. Haluammeko hoitaa vanhuksemme hyvin? Uskon, että kukaan ei vastaa kielteisesti tähän kysymykseen.
Vanhuus on meillä kaikilla edessämme, jos elonpäiviä suodaan. Miten minä haluaisin vanhuuteni viettää? Turvassa tietenkin. En yksinäisyyttä kokien, liian huonossa kunnossa kotona sinnitellen. Haluan viettää vanhuuteni tietäen, että minusta pidetään hyvää huolta. Haluan, että inhimillisyys on läsnä hoidossani ja hoitajinani työskentelevät ihmiset, jotka viihtyvät ja jaksavat työssään. Tätä minä haluan. Sinulle ja minulle.

Julkaistu: 06.02.2019