Kirjoitukset

Veneskosken kesäteatterin uusi katsomo, Jokihelmisimpukka eli tuttavallisemmin Raakku.

Huh mikä tapahtumakesä, Pohjois-Satakunta

Muutama kuukausi Helsingissä on tehnyt tehtävänsä. Kesä kotiseudulla on tuntunut erilaiselta, kuin koskaan aikaisemmin. Ehkä sitä kansanedustajan silmin kotikulmia pitääkin katsella erityisen tarkasti ja ikään kuin ulkopuolisen silmin. Oli miten oli, hyvältä on kesä joka tapauksessa näyttänyt.

Myönnän kuuluvani niihin ihmisiin, jotka ovat olleet huolissaan yhteisöllisyyden katoamisesta ja yksilökeskeisen kulttuurin lisääntyvästä yliotteesta yhteiskunnassamme. Ilokseni voin todeta, että kesä kotiseudulla on osoittanut pelkoni ainakin osittain turhiksi. Kyllä yhteisöllisyyttä edelleen on olemassa ja osoituksia siitä on ollut tänä kesänä nähtävissä erityisen paljon.

Kulttuurikeskus Skantz Karviassa ja uusi katettu kesäteatteri Jokihelmisimpukka Kankaanpään Veneskoskella ovat esimerkkejä talkoohengen ja yhteisöllisyyden voimasta. Kun on yhteinen tavoite ja sitoutuneita ihmisiä, voidaan aikaan saada suoranaisia ihmeitä. Samaa talkoohenkeä on tarvittu lukuisissa tapahtumissa, joita Pohjois-Satakunnan kesään on totta vie mahtunut. Varmaa on, että yhtäkään näistä tapahtumista ei olisi syntynyt ilman yhteishenkeä ja lukuisia talkootyötunteja. Ja miten minulla onkin sellainen tunne, että kun meillä päin tehdään, niin tehdään sitten viimeisen päälle. Esimerkiksi Kankaanpäässä järjestetty Naperoleiri sekä yleisurheilun 16-17-vuotiaiden yleisurheilun SM-kilpailut saivat molemmat niin paljon kehuja, että seuraaville järjestäjätahoille rima onkin asetettu melkoisen korkealle.

Erityisen mieleenpainuva tapahtuma oli ravikuningatar Vieskerin Virvan kunniaksi järjestetyt juhlat Honkajoella. Harvoin sitä kokee sellaista yhteisöllisyyttä, lämminhenkisyyttä ja tunnelmaa, jonka tämä upea tamma juoksullaan sai aikaiseksi. Virva osoitti, että seutukunnalta löytyy yhteistä me-henkeä ja aitoa iloa, kun ilon aihetta annetaan.

Paluu Helsinkiin on edessä. Kyllä sielläkin viihtyy, mutta eihän kotiseutua mikään voita. Suosittelen kaikille oman kotiseudun katselemista ”ulkopuolisen silmin”. Ollaan iloisia siitä, mitä meillä on ja murehditaan vähemmän sitä, mitä meiltä puuttuu. Pidetään huoli siitä, että jatkossakin voimme saada yhdessä aikaan mittaviakin projekteja ja hienoja tapahtumia.

Kiitos lukuisista kohtaamisista kesän aikana ja hyvää alkavaa syksyä.

(julkaistu Kankaanpään Seudussa 5.9.2019)

Julkaistu: 05.09.2019